Massasje for eldre barn

Når de ikke vil ligge i ro lenger..

Når de ikke vil sitte på fanget mere..

Når de ønsker å være mest mulig selvstendig..

Lær barnet respekt for sin egen kropp

Hvordan kan massasje hjelpe eldre barn? Dette er hva jeg innså når jeg begynte å massere min 8 åring.

Jeg har en sønn som ikke tidligere trivdes direkte på skolen. Han var som de fleste gutter aktiv, hadde mange venner men han fant ikke roen med skolen – det var liksom ikke for han. Min kollega Vigdis anbefalte meg å sjekke ut Barnas plattform. Jeg tenkte at jeg skulle delta på kurs men så kom Corona pandemien og alt ble stengt. Vi hadde mye tid i den perioden, så jeg deltok på på nettkurs i steden. Dette var veldig bra og verktøyene gav mening. Min sønn fikk «babymassasje» igjen i en alder av 8 år, og de andre verktøyene vi lærte brukte hele familien flittig. Jeg gjorde ikke massasjen helt som Birgitt Semundseth fra Barnas plattform hadde instruert ettersom massasje er faget mitt. Jeg brukte olje i massasjen og ikke bare strykninger på hår og pysj.

Da skolen begynte igjen fikk jeg tilbakemelding om at min sønn var roligere og virket gladere på skolen. Programmet Barnas platform og verktøyene med blant annet massasje hadde virket. Nå trives han mye bedre på skolen og med seg selv. Han er ikke så sint lenger.

Massasje er et sterkt verktøy som gjør noe med barnet eller den unge ungdommen. Jeg tror det er særlig hudkontakten som er det streke bindemiddelet som kan endre endel adferd. Mye er også kognitivt så Birgittes andre verktøy er også viktig Det gir barna bedre selvtillit og bedre selvfølelse. Her skal du få litt flere hånd faste råd med massasje for eldre barn.

Spør alltid om du får lov til å massere ditt barn!

Massasje på kveldstid når de ligger i sengen er fint men noen barn kan få energi av massasje så sjekk det ut noen ganger om tidspunketet bør endres. Barn som har sluttet med bleie skal masseres med undertøyet på. Respekter om de ikke vil ha massasje en dag eller flere.

Når babymassasje ikke er aktuelt lenger

Er barnet ditt blitt for selvstendig og ikke vil være i ro lenge nok til å få masssje. Skal det være noe mere rundt massasjen for å få barnets oppmerksomhet?

Massasje historier:

La de få massasje på ryggen, lag tegninger på ryggen med historier til. Dette er bare et enkelt forslag, lag dine egne historier eller la barnet fortelle historien. Du trenger ikke olje og massasjen kan også gjøres utenpå klær men jeg synes hudberøring er endel av kontakten..

En vær historie: Det var en tidlig morgen og solen var stor og rund og fin(tegn en sol på ryggen med flat hånd) ut fra solen strålte solstrålene og varmet jorden(tegn streker uti fra solen). Med ett begynte det å danne seg små lette skyer som gled forbi solen(tegn små sirkler med flat hånd på ryggen) Skyene de vokste seg større og større, og de ble mørkere og mørekere(tegn større skyer og ha litt tydligere trykk med hendene (ikke vondt) så begynte det å regne(gå med lette fingeretupper på ryggen) etterhvert begynte det å regne mere og mer(raskere fingre) så begynde det å blåse, først sakte så mere og mere (gli hende frem og tilbake på ryggen) så begynte det å hagle(litt hardere trippe med fingre på ryggen) det kom lyn fra himmelen (Zigzag mønster på ryggen.) men så ble alt stille (legg hendene stille på rygggen) det begynte å snø(lette fingertupper) så stoppet det å snø og jorden var hvit og stille. Da kom det en katt gående og lagde fine pote avtrykk i snøen(lag puter med bløte knyttnever oppover ryggen) Katten forsvant, igjen var jorden helt stille. Sakte grydde en ny dag og solen skinte fint på jorden igjen.

Historiene er brukt opp…

Hvis massasje historiene ikke er kule nok kan massasje tilpasset det de driver med av aktiviteter være aktuelt. Men hold tiden til kanksje 3-5 minutter det trenger ikke være så mye. Prøv å få barnet i prat mens du masserer. Massasje kan få dem til å åpne seg. du kan fortsatt bruke olje – kanksje nå med noe lukt som de liker.

Strykninger på enkelte kroppsdeler.

Føtter: Det er mange som driver idrett hvor føttene blir brukt: løping, ski, friidrett, fotaball, ballett, dans, turn. Egentlig alt. Så bruk de grepene du lærte i babymassasje. Eller enkle strykninger under foten over foten(pass på at ikke tærne krøller seg). Gni litt på hver enkelt tå og forsiktig vri og vend litt på foten.

Leggene: her gjelder det å gli oppover leggene om de er slitne og nedover om de ikke finner ro. lette vri tak er også fint. gjør det sakte, saktere er ofte det beste.

Hender: driver de å spiller et instrument, eller spiller håndball kan det å få massasjs på henden være fint. Gni litt forsiktig på innsiden av håndflaten og på oversiden. Gni hver finger, (rull dem mellom dine) forsiktig vri og vend på hånden.

Ryggen og skuldrene: gli over hele ryggen som i vær fortellingen men du trenger ikke fortelle en historie, for nakken kan du med krum hånd ta et lett tak i skulderen og gli nedover ryggen til motsatt side eller nedover på samme side. Lag små sirkler med henden på ryggen.

Vondt i magen? rolige hender stille på magen eller rolige sirekler nedenfor ribbeina rundt navnlen fra høyre til venstre med klokka.

Når de tror de ikke trenger oss

Nå gjelder det mest å bare fortsette med massasje og berøring. Litt som i kollonen før men kanskje husk å ta på barna og undommen selv med klær på. En hånd på skulderen. En klem i ny og ned. Lett massasje på skuldrene når de har satt seg ned og er slitne. I eksamens tid gi dem massasje på hendene, la det bli helt vanlig del av hverdagen. Sier de at de har vondt et sted tilby dem massasje: strykninger eller lett massasje.


Gutten min ble gladere og plutselig tok han meg i hånden igjen når vi gikk tur!

uten navn


Lag verden et bedre sted, lær å massere ditt barn. Få barnehagen og skolen også til å lære barna å massere hverandre. Barn som gjør hverandre noe godt, slår ikke!