Hva er Fascia?

Min egen lærer Thomas Myers forteller på denne filmen virkelig i detalj hva fascia er.

Fasia har blitt brukt som en medisink beskrivelse av biologisk vev i kroppen. Vi trengte et ord som beskriver et netteverk av vev som holder hele kroppen sammen. Det er et stort netteverk. La oss se på kroppens sammensetning av væske. Vi er ca 65% væske og hvorfor ender ikke denne værsken nederst i beina som store flyte-brygger? Det er fordi fascia holder væsken i ulike gurpperinger. Dette kan lett beskrives på lik linje med en appelsin hvor appelsinjusen er i små blærer som holdes sammen av enda større blærer og appelsinbåter og til slutt applesinskallet. Disse blærene er det samme som vårt ord fascia nettverk helt ned på celle nivå.

Hvor finnes dette?

  • Dette nettverket finnes i knokkelene våre og ut mot brusken på enden mot leddene litt som lær men beinet er blitt forsteinet av calsium, så det gir styrke mot trykk og strekk.
  • Sener vil kopllapse om du trykker på det, men det er fantastisk i forhold til spenning. Sener er enedel av fascia systemet som er et nettverk ut i muskeler og rundt omkring hele kroppn
  • Dette nettverket går gjennom og rundt organene våre

Har du trent noe i løpet av livet ditt? Har du trent fasciaen i kroppen din.

Så egentlig er ikke dette noe nytt, men for å forstå kroppen har vi delt opp kroppen i ulike deler og da har vi kuttet ut fascian som holder ting sammen. Vi har laget kroppen som et kart med «postkoder» så det er lettere å forklare hvor ting er. Men egentlig har de ingen seperasjon. Det er ved å kutte ut de ulike musklene som gjør at vi ikke har sett fascian.

Fascia forstørret 25x
Fascia forstørrt 25x
Trykk på bilde for å se videre på video
  • Vi må se på kroppen i et større bilde
  • Ulike muskler er ikke ene og alene en muskel separat, men hele remser med et fasia system
  • Systemen går opp og ned og på tvers og på skrå.
  • Vi brukere ulike fascia system ved bare å bevege en del av armen

Alt henger sammen ved bevegelse. Og dette kommer også utifra holdening både i form av kroppsholdning og emosjonell holdning. Er du deprimert går du ikke rundt å sier at du er deprimerte med rak rygg, du huker deg sammen og beskytter deg selv fra utenfra verden og dette påvirker fasciaen.

The Fuzz Speech

En annen som forklarer fascia på en forståelig måte er Gil Hedley, han kaller dette vevet Fuzz. For de som ikke takler å se bilder av kroppens indre er kanskje ikke dette en video å se, ettersom det viser preparat av et menneske. Men det er veldig interessant synes jeg og bør sees.

https://youtu.be/_FtSP-tkSug

Oral Myofunctional therapy

I forbindelse med arbeid med fascia har jeg i den siste tiden hatt noen kunder som har vært til utredning for kort tungebånd. Noen har hatt den klippet, noen ikke. Dette er et veldig spennende felt i forhold til hvor mye fascia systemene har med tungen. Strukturell Bodywork, Facial release behandling, osteopati kan være gode behandlinger sammen med ulike former for kort tunge-bånds problematikk. Jeg har også funnet denne artikkelen som er svært interessant i forhold til ansiskt, munn og tunge trening. Oral Myofunctional therapy er et treningsprogram som bruker øvelser for å hjelpe muskler i ansiktet munn og tunge. Dette kan hjelpe med uttale/språk, spising og pusting. Sammen med fascia basert behandling bør forbedring av diss problemene være innen for rekkevidde. Ta kontakt for en prat om vi kan hjelpe deg med dine utfordringer.

Les mer om treningen her